Начальник випробувального центру – Тарасенко Оксана Євгенівна
Тел.:    061 289-98-75,     e-mail: lab@zdcsms.zp.ua

 Випробувальний центр ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» акредитований НААУ на компетентність відповідно до вимог ДСТУ ІSО/ІЕС 17025:2017 (ISO/IEC 17025:2017) щодо проведення випробувань харчової продукції та продовольчої сировини за наступними напрямками:
• визначення показників якості (органолептичних, фізико-хімічних);
• визначення вмісту токсичних елементів, таких як мідь, цинк, свинець, кадмій, ртуть, миш’як; визначення вмісту залишкових кількостей пестицидів, вмісту мікотоксинів, питомої активності радіонуклідів;
• визначення мікробіологічних показників харчових продуктів, в т. ч. кулінарної продукції, напівфабрикатів, води питної;
• проведення мікробіологічних випробувань при мікробіологічному контролі виробництва;
• повний аналіз води питної водопровідної, із колодязів, свердловин, води мінеральної;
• визначення мікрокомпонентів у горілчаних виробах;
• визначення жирно-кислотного складу олій рослинних, а також вмісту ерукової кислоти в рапсі та олії рапсовій;
• розраховування поживної та енергетичної цінності (калорійності) харчових продуктів;
• якісного визначення вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) в харчовій продукції та продовольчій сировині.
   Дослідження щодо якісного визначення вмісту ГМО в продукції проводяться згідно з міжнародними стандартами, на обладнанні відомих світових виробників, з використанням високоякісних тест систем. З метою контролю якості результатів випробувань випробувальним центром використовуються сертифіковані стандартні зразки.
   Випробувальний центр оснащений сучасним обладнанням, яке має високі технічні параметри, що забезпечують точність і надійність його роботи. Зокрема, це термостати електричні сухо-повітряні LRH-250, комплект обладнання для визначення білка за методом К’єльдаля, ампліфікатор «7500Real Time PCR Sustem», аналізатор вольтамперометричний АВА-3, хроматограф «Хроматэк-Кристалл 5000.2», спектрометр енергій Бета випромінювань СЕБ-01-150, спектрометр енергій Гама випромінювань сцинтиляційним СЕГ-001 «АКП-С»-63 тощо.
   На базі цього обладнання проводяться випробування наступних груп харчових продуктів та продовольчої сировини:
— продукція рослинництва;
— продукція тваринництва;
— м’ясо, м’ясопродукти та продукти забою тварин;
— продукція рибна та інші харчові морепродукти;
— продукція перероблення овочів та плодів;
— жири тваринні та олії рослинні;
— макухи, шроти, лушпиння соняшнику;
— молоко, продукти молочні та морозиво;
— продукція борошномельно-крупяної промисловості та крахмалепродукти;
— корми готові для тварин
— вироби хлібобулочні, торти та тістечка вироби сухарні, печиво та здобні хлібобулочні вироби, довгочасного зберігання;
— цукор, какао, шоколад та вироби кондитерські цукрові;
— вироби макаронні, напівфабрикати в тістовій оболонці заморожені;
— кава та чай;
— спеції та приправи;
— продукти для дитячого та дієтичного харчування;
— продукти харчові різні (супи та бульйони, яйця без шкаралупи, дріжджі, концентрати безалкогольних напоїв);
— екстракти рослинні та згущувачі харчові, желатин харчовий і його продукти;
— напої, в т.ч. горілчані, вина, пиво;
— води мінеральні та напої безалкогольні;
— вода питна, вода питна фасована;
— продукція, що виробляється підприємствами громадського харчування.

   Усі випробування харчової продукції та продовольчої сировини проводяться на підставі господарських договорів на платній основі.                             Вартість робіт по кожному показнику затверджена і впродовж року не змінюється.                                                                                                                        За результатами випробувань Замовнику надається протокол випробувань.                                                                                                                             Термін проведення випробувань харчових продуктів з метою оцінки їх відповідності вимогам нормативних документів становить від 3-х до 7-ми діб в залежності від складу і кількості обов’язкових вимог.

Для укладання договору на проведення випробувань необхідно надати наступні документи:

Юридичним особам:

заявку на проведення випробувань;
— копію свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (свідоцтво про сплату єдиного податку);
— банківські реквізити;
-для проведення випробувань партії продукції — акт відбору зразків (зразка) за формою юридичної особи.

Фізичним особам:

заявку на проведення випробувань;
— копію паспорта (1,2,3 стор., місце реєстрації);
— індивідуальний податковий номер.