Заступник начальника випробувального центру – Тарасенко Оксана Євгенівна
Тел.: (061) 289-98-75

Випробувальний центр ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» акредитований НААУ на компетентність відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 щодо проведення випробувань харчової продукції та продовольчої сировини за наступними напрямками:

• визначення показників якості (органолептичних, фізико-хімічних);
• визначення показників безпеки (вміст важких металів, таких як мідь, цинк, свинець, кадмій, ртуть, миш’як; визначення вмісту залишкових кількостей пестицидів, мікотоксинів, токсичних елементів, питомої активності радіонуклідів);
• визначення мікробіологічних показників харчових продуктів, в т. ч. кулінарної продукції, напівфабрикатів, води питної;
• проведення мікробіологічних випробувань при мікробіологічному контролі виробництва;
•визначення кількісного та якісного вмісту генетично модифікованих організмів;
• повний аналіз води питної водопровідної, із колодязів, свердловин, води мінеральної;
• визначення мікрокомпонентів у спиртах і лікеро-горілчаних виробах, виявлення фальсифікації алкогольних напоїв;
• визначення немолочних жирів у жирах тваринних (виявлення фальсифікації вершкового масла);
• визначення жирно-кислотного складу олій рослинних, а також вмісту ерукової кислоти в рапсі та олії рапсовій;
• розрахунок харчової та енергетичної цінності харчових продуктів;
• визначення кількісного і якісного вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) в харчовій продукції та продовольчій сировині.

Дослідження щодо кількісного і якісного визначення вмісту ГМО в продукції проводяться згідно з міжнародними стандартами, на обладнанні відомих світових виробників, з використанням високоякісних тест систем. З метою контролю якості результатів випробувань випробувальним центром використовуються сертифіковані стандартні зразки.

Випробувальний центр оснащений сучасним випробувальним та вимірювальним обладнанням, яке має високі технічні параметри, що забезпечують точність і надійність його роботи. Зокрема, це термостати електричні сухо-повітряні LRH-250, комплект обладнання для визначення білка за методом К’єльдаля, ампліфікатор «7500Real Time PCR Sustem», аналізатор вольтамперометричний АВА-3, хроматограф «Хроматэк-Кристалл 5000.2», спектрометр енергій Бета випромінювань СЕБ-01-150, спектрометр енергій Гама випромінювань сцинтиляційним СЕГ-001 «АКП-С»-63 тощо.

На базі цього обладнання проводяться випробування наступних груп харчових продуктів та сільськогосподарської сировини:

— м’ясо, м’ясні продукти;
— молоко, молочні продукти та морозиво;
— риба, рибні консерви, морепродукти, ікра;
— борошномельно-круп’яна продукція та хлібопекарські вироби;
— цукор, кондитерські вироби та крохмалевопаточні продукти;
— плодово-овочеві продукти;
— соуси, майонези, прянощі та приправи;
— чай, кава, какао;
— маслобійні та жирові продукти;
— вина та напої;
— вода питна та мінеральна;
— смакові, консервуючі та клейкі речовини;
— зерно (польові і технічні культури) та продукти його переробки;
— кулінарні вироби;
— інші харчові продукти.

Усі випробування харчової продукції та продовольчої сировини проводяться на підставі господарських договорів на платній основі. Вартість робіт по кожному показнику затверджена і впродовж року не змінюється.
За результатами випробувань Замовнику надається протокол.
Термін проведення випробувань харчових продуктів з метою оцінки їх відповідності вимогам нормативних документів становить від 3-х до 7-ми діб в залежності від складу і кількості обов’язкових вимог.

Для укладання договору на проведення випробувань необхідно надати наступні документи:

Юридичним особам:

заявку на проведення випробувань;
— копію свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (свідоцтво про сплату єдиного податку);
— банківські реквізити;
-для проведення випробувань партії продукції — акт відбору зразків (зразка) за формою юридичної особи.

Фізичним особам:

заявку на проведення випробувань;
— копію паспорта (1,2,3 стор., місце реєстрації);
— індивідуальний податковий номер.