Виробництво безпечної і якісної продукції, надання якісних послуг, турбота про навколишнє середовище, раціональне використання задіяних ресурсів, покращення умов праці персоналу на робочих місцях – все це у сукупності сприяє формуванню позитивного іміджу підприємства та підвищенню його конкурентоспроможності на ринку. У міжнародній практиці це досягається шляхом застосування системних підходів до управління якістю, довкіллям, персоналом тощо. Іншими словами – шляхом застосування певних стандартизованих систем управління.
Система управління – | це загальновизнана світова практика управління певною сферою діяльності організації, що заснована на циклі «плануй-дій-перевіряй-поліпшуй». Її розробка та впровадження передбачає детальний поетапний опис кожного кроку того чи іншого процесу, приведення його у відповідність до діючих норм та постійний контроль можливих відхилень від цих норм. |
Сертифікація впровадженої системи управління дає можливість підприємству об’єктивно оцінити результативність її функціонування, сприяє постійному її поліпшенню та підвищує рівень довіри до підприємства з боку замовників і споживачів.
Орган сертифікації систем управління ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКИЙ НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЦЕНТР СТАНДАРТИЗАЦІЇ, МЕТРОЛОГІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ» (ОС СУ ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ») надає послуги із сертифікації:
Систем управління якістю на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 Системи управління якістю. Вимоги (ISO 9001:2015, IDT); ДСТУ EN ISO 9001:2018 Системи управління якістю. Вимоги (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT)
Систем екологічного управління на відповідність вимогам ДСТУ ISO 14001:2015 Системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосування (ІSO14001:2015, ІDT)
Систем управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) на відповідність вимогам ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000:2005, ІDT); ISO 22000:2018 Food safety management systems — Requirements for any organization in the food cnain
Систем управління охороною здоров’я та безпекою праці на відповідність вимогам ISO 45001:2018 Occupational health and safety management systems — Requirements with guidance for use
Процес сертифікації систем управління включає в себе:
— подання до органу сертифікації заявки на сертифікацію системи управління та опитувальної анкети;
— сертифікаційного аудиту, що проводиться в два етапи:
1. попереднє оцінювання системи управління (оцінка документації та, за потреби, попередній аудит підприємства);
2. остаточне оцінювання системи управління (аудит «на місці»);
— аналізування результатів і висновків сертифікаційного аудиту та прийняття рішення щодо сертифікації системи управління.
У разі позитивного висновку за результатами аудиту підприємству видається сертифікат на строк до 3-х років. Протягом терміну дії сертифікату орган сертифікації здійснює щорічні наглядові аудити сертифікованої системи управління. В останній рік дії сертифікату проводиться ресертифікаційний аудит з метою видачі сертифікату на новий строк.
Досвідчені аудитори ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» забезпечують високий рівень послуг при проведенні сертифікації систем управління.
Найкращим доказом нашої компетентності є те, що на нашому підприємстві впроваджена та успішно функціонує власна система управління якістю, сертифікована на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001-2015.
При наданні послуг із сертифікації ми вживаємо всі необхідні заходи для забезпечення неупередженості своїх дій та зберігаємо конфіденційність інформації, отриманої від заявників в процесі проведення процедури сертифікації.
Вартість робіт із сертифікації систем управління підприємств визначається на підставі граничної трудомісткості робіт та методик розрахунку вартості робіт з сертифікації, затверджених Кабінетом Міністрів України.